Tänker du till i förväg så ökar dina chanser!

Om du dessutom använder det du kommit fram till så kan du känna dig ännu lugnare. 

Det är upp till dig

Man brukar ju skoja om vilka det är som blir våta när det regnar och vilka som fryser när det är kallt. Svaren sägs vara: De fattiga och de dumma...

Det man då menar är att de som inte förstår eller kan skaffa sig de rätta förutsättningarna i form av bra kläder som klarar väta och kyla, är de som blir förlorare. Men alla förstår inte. Många kan inte. Somliga vill inte eftersom de alltid räknar med att "någon annan" löser problemen.

Allt brukar vara lugnt, men...

I vanliga fall, när allt är som det brukar, finns det alltid hjälp att få. Kommunen har olika funktioner som står redo att ta hand om dig när så behövs, till exempel räddningstjänsten. Där finns även landstingets hälso- och sjukvårdsorganisation med sina resurser för sjuktransporter och mycket annat. Tryggheten är god - när allt är som det brukar.
      Men så är det inte alltid. Då och då händer det saker som kräver mer. Händelser som innebär att alla resurser blir överbelastade. Hur gör du då?

Kunskapen finns i din närhet

Om du har tänkt till i förväg, förstås. Om du har lärt dig hur du ska förbereda dig, dina nära och ditt hem. På rätt sätt. Och i god tid.
     Många har insett behovet och även gjort en del åt det. Men kanske har inte du ens funderat på i den riktningen? Kanske vet du inte var du ska söka kunskaperna som behövs och de prylar som du bör ha redo? Då är det tryggt att veta var du kan hitta råd, hjälp och stöd: Hos Civilförsvarsförbundet Västra Östergötland.

Utbildning, träning och gemenskap

Kom till oss om du känner behov av att lära dig mer om hur du klarar utsatta lägen. Vi genomför olika kurser som ger dig tips och råd om hur du kan bli bättre på att klara dig när elavbrotten blir långa och din bostad blir mörk och iskall, när din livsmedelsaffärens hyllor är tomma på mat och dryck och när både stearinljusen, rödspriten och tändstickorna är slutsålda.
      Kom till oss när du vill lära dina barn hur de ska bete sig om de går vilse i skogen. Eller hur du ska göra för att rädda liv.

Visa att du bryr dig!

Är du förberedd på rätt sätt så räddar du dig själv. Då är du en människa som ser en bit bortom den normala tillvaron. När du är klar med det funderar du troligen även på hur du ska kunna hjälpa andra. Då finns det ett utmärkt sätt; Frivilliga Resursgruppen (FRG). Bli en av oss. Skriv ett FRG-avtal och bli en del av den nödvändiga resurs som kan hjälpa kommunen när de ordinarie resurserna inte räcker till. Läs mer här!

Civilförsvarsförbundet Västra Östergötland

Postadressc/o Björn Ekedahl, Maskrosgränd 6, 595 54 Mjölby