Kök som kan hålla väldigt många mätta

Mat är en förutsättning för överlevnad Vi vet alla att vad som än händer så krävs det att alla får någon form av mat - även om ransonerna kanske måste bli mindre i ett krisläge. Men vem kan klara att laga mat i en situation då ingenting fungerar? Den frågan är värd att fundera på...

Hur gör vi om allt stannar?

När det inte finns någon el går det inte att använda en normal elspis. Samma läge råder både i hemmen och i restaurangköken.
Den som då har förberett sig med gasol-, fotogen- eller spritkök har goda möjligheter. Men den som förlitar sig på att någon annan löser problemen ligger illa till.

FRG Västra Östergötland har resurser

Frivilliga Resursgruppen, en av de organisationer som kommunerna Mjöby, Boxholm, Ödeshög, Vadstena och Motala kan kalla in i extraordinära situationer, har gott om utrustning; från bandvagnar, terrängbilar, tält-, sjukvårds- och sambandsmateriel. Vi försöker ta emot all viktig och användbar materiel som erbjuds oss - bland annat från FMLog, Försvarsmaktens organisation för materiellogistik.
      Vårt senaste tillskott är en Kokkärra 112 MT. Många vet säkert vad en sådan är och kan, men låt oss ändå göra en kort beskrivning.

Klarar att laga mat till många - dygnet runt

Den kokkärra vi har är dimensionerad och utrustad för att vecka efter vecka kunna laga mat till cirka 150 personer. Med utökad personalstyrka är det alltså möjligt att klara mer än 500 personers mathållning enligt ett normalmönster.
      I ett krisläge där vi inte kan räkna med 3-4 måltider per dygn innebär det att vårt mobila fältkök teoretiskt skulle kunna förse mer än 1000 personer med 1-2 mål mat per dag - förutsatt att vi har kunnig personal som lagar maten och sköter disk och hygien.

Ett mobilt restaurangkök

Vår nya kokkärra kan transporteras efter en traktor eller fordon med liknande draganordning. På plats påminner den om den där berömda teckande Walt Disney-filmen som vi brukar skratta åt under julafton, den där Kalle Anka har en så fantastisk husvagn som går att göra om till nästan vad som helst. Så fungerar även vår Kokkärra 112 MT. Några kunniga personer förvandlar på nolltid en liten vagn till ett jättelikt inbyggt kök på några minuter.

Så här ser fältköket ut i förenklade bilder:

Så här ser kokkärran ut innan den är fullt utbyggd:

Ved eller olja

Tekniken bygger på högtrycksånga från en panna. Den kan eldas med både ved och olja. På samma sätt fungerar det separata kok- och stekbordet. Överallt finns elbelysning. Om strömmen har slutat fungera står det givetvis ett motordrivet elverk ombord.

Närmast kameran syns den stora högtryckspannan:

I kärran finns flata och djupa tallrikar, muggar och bestick för ca 150 personer. Speciell diskutrustning finns också på plats:

Det är rena trolleriet...

När allt är uppsatt och ordnat till ett kompakt men väl fungerande storkök handlar det om att ha tillgång till kunniga och hygienutbildade medarbetare i olika skiftomgångar. När de är på plats och råvarorna finns där de ska så är det bara att köra; dygn efter dygn, vecka efter vecka.

Visst känns det tryggt?

Ja, men fortfarande återstår en hel del. FRG Västra Östergötland måste rekrytera och kontraktera fler FRG-medlemmar som har erfarenhet av matlagning i fält - helst med motsvarande teknik. Och vi måste vara ständigt övade för att kunna fylla de krav som troligen läggs på oss i ett omfattande krisläge.

Är du intresserad av att hjälpa till i vårt kök?

Har du erfarenhet av storkök? Har du jobbat i något fältkok?
Hör då av dig till oss.
Skicka ett mejl till info@krisresurs.se.

Civilförsvarsförbundet Västra Östergötland

Postadressc/o Björn Ekedahl, Maskrosgränd 6, 595 54 Mjölby